Sudarea este o activitate care exista de foarte mult timp.
Pentru a stapanii arta sudarii este necesar sa fii rabdator, sa exersezi suficient si sa dobandesti cunostintele necesare in timp, pentru realizarea excelenta a procedurii. Dar poti fii linistit ca daca acorzi timp suficient si impreuna cu echipamentele ideale poti face minuni.
Fotografie creata de Movidagrafica Barcelona. Preluata de pe Pexels: https://bit.ly/3QZi0Jb
Cu mentalitatea, energia, instrumentele si procedurile potrivite, sudarea se poate dovedi a fi o practica mai usoara decat cred majoritatea oamenilor. Mai jos iti prezentam 3 lucruri despre care ar trebui sa inveti sau sa iti reamintesti, inainte de a incepe procesul de sudura sau in unele cazuri, taiere.
1. Protejarea ta.
Orice sudor ar trebui sa se gandeasca mai intai la siguranta sa inainte de a incepe procedura de sudare. In primul rand, trebuie sa beneficieze de echipamentul potrivit, cum ar fi:
• Casca de sudura certificata;
• Jacheta rezistenta la foc;
• Manusi de sudura;
• Ochelari de protectie;
• Clesti de sudura;
• Aparat de sudura dedicat tipului de suprafata:
In camera de sudura, asigurati-va ca aveti suficienta ventilatie pentru a nu va sufoca. Alternativ, puteti aplica un sistem de extractie a fumului. Trebuie sa ne asiguram ca sudarea nu se face in apropierea materialelor inflamabile. Alegeti o camera care are suficient spatiu in care scanteile sa poata zbura liber. Si incercati mereu sa mentineti fata cat mai departe de fumul emenat.
Aparat de Sudura Portabil MIG-MAG, MMA, IWELD Gorilla POCKETMIG 205 ALUFLUX
- Potrivit pentru sârma de 5 kg.
- Controlul vitezei de alimentare a sarmei.
- Setare Burn-back.
- Posibilitatea de a schimba polaritatea.
- Dispozitiv de alimentare cu sarma cu carcasa metalica, accesoriu - rola pentru sarma flux.
- Accesoriu inclus - pistolet MIG / MAG 3m (IGrip 150)
2. Despre consumabile.
Pentru o procedura lina in timpul sudarii, trebuie sa iti pregatesti corect consumabilele. Pentru a obtine o calitate excelenta a sudorul trebuie sa se asigure ca exista o conductivitate buna. Montarea consumabilelor bine si conform recomandarilor producatorului.
Exista diverse consumabile utilizate in sudare, precum; duze, corpuri de colt, difuzoare si varfuri de contact, sarme, tuburi de ghidare si multe altele. O conexiune sigura a consumabilelor va evita orice forma de scurgere si astfel, va preveni aparitia accidentelor. Prin urmare, montarea corecta a consumabilelor este printre cele mai importante parti pentru a face o sudare excelenta.
3. Procese diferite de sudare.
3.1 Sudarea MIG-MAG.
Ce este?
Sudarea MIG (Metal Inert Gas) si MAG (Metal Active Gas) - Acestea folosesc caldura creata dintr-un arc electric intre un electrod metalic consumabil si o piesa de prelucrat, creand un bazin de sudura si topindu-le impreuna, formand o imbinare. Bazinul de arc si sudura sunt protejate de mediu si contaminanti printr-un gaz de protectie.
Care sunt diferentele?
Singura diferență dintre MIG și MAG este tipul de gaz de protecție utilizat.
Compoziția gazului de protecție este importantă deoarece are un efect semnificativ asupra stabilității arcului, transferului de metal, profilului de sudare, penetrare și gradul de stropire.
3.2 Sudarea MMA.
Ce este?
Sudarea cu stick, cunoscuta si sub denumirea de sudare manuala cu arc metalic (MMA) se refera la o metoda de sudare in care o tija de umplere din suportul electrodului serveste ca electrod de sudare. Arcul arde intre tija si piesa de prelucrat.
Care sunt diferentele?
Diferenta fata de alte metode de sudare este ca tija de umplutura care serveste ca electrod de sudare in sudarea MMA se scurteaza continuu pe masura ce sudarea progreseaza. La sudarea TIG si MIG/MAG, distanta pistoletului fata de piesa de prelucrat trebuie sa ramana constanta in orice moment. In sudarea MMA, totusi, suportul electrodului trebuie adus continuu spre piesa de prelucrat pentru a mentine constanta distanta dintre electrod si sudarea topita.
3.3 Sudarea / Taierea cu Plasma.
Ce este taierea cu plasma?
Taierea cu plasma (taierea cu arc cu plasma) este un proces de topire in care un jet de gaz ionizat la temperaturi de peste 20.000°C este folosit pentru a topi si a elimina materialul din taietura. In timpul procesului, un arc electric este lovit intre un electrod (catod) si piesa de prelucrat (anod). Electrodul este incastrat intr-o duza de gaz racita cu apa sau aer, care constrange arcul, provocand formarea jetului de plasma ingust, la temperatura ridicata si de mare viteza.
Ce este sudarea cu plasma?
Sudarea cu arc cu plasma (PAW) este un proces de sudare cu arc foarte asemanator cu sudarea TIG, deoarece arcul se formeaza intre un electrod ascutit de tungsten si piesa de prelucrat. Totusi, prin pozitionarea electrodului in corpul pistoletului, arcul de plasma poate fi separat de invelisul gazului de protectie. Plasma este apoi fortata printr-o duza de cupru cu orificiu fin care ingusteaza arcul.
3.4 Sudarea TIG.
Ce este?
Sudarea cu gaz inert de wolfram (TIG) foloseste caldura generata de un arc electric lovit intre un electrod de tungsten si piesa de prelucrat pentru a fuziona metalul in zona imbinarii si a produce un bazin de sudura topit. Zona arcului este invelita intr-un scut de gaz inert sau reducator pentru a proteja bazinul de sudura si electrodul. TIG produce suduri de foarte inalta calitate intr-o gama larga de materiale cu grosimi de pana la aproximativ 8 sau 10 mm.
Care sunt diferentele?
In timpul sudarii MIG, un fir de electrod alimentat continuu si gazul de protectie se alimenteaza in zona de sudare printr-o torta MIG portabila. La sudarea TIG, pistolul detine un electrod consumabil de tungsten si gazul de protectie este alimentat peste acesta printr-o linie de alimentare. In acelasi timp, o tija de umplere de mana este introdusa manual in balta de sudura, in timp ce curentul electric este variat cu un control montat pe lanterna sau o pedala.